donderdag 21 oktober 2010

Nog een Rozentaart...

Deze taart heb ik een tijdje geleden gemaakt. Het is een Madeira cake bedekt en gevuld met vanille Swiss Meringue Botercrème. De rozen zijn ook gemaakt van botercrème, alleen heb ik hiervoor het recept van Wilton voor gebruikt. De botercrème van Wilton is wat steviger en daardoor makkelijker te spuiten. Het recept voor de Swiss Meringue Botercrème kun je hier vinden. Voor het vullen en bekleden van de cake kun je het beste twee keer zoveel maken. Laat de witte chocolade weg en voeg 1 tl vanille extract toe.
Hieronder de recepten voor de cake en de botercrème van Wilton:


Madeira cake (The Essential Guide to Cake Decorating)
Voor een cake van 20 cm doorsnede:
250 g boter, zacht
250 g kristalsuiker
5 eieren
185 g bloem
60 g zelfrijzend bakmeel
1 el melk

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C (Gas 2-3).
Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in.
Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel in een kom. Zet opzij.
Mix de boter en de suiker licht en luchtig. Mix één voor één de eieren erdoor. 
Spatel de bloem en het zelfrijzend bakmeel door het eimengsel. Roer als laatste de melk erdoor.
Spatel het beslag in de springvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1 uur en 25 minuten. Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Hij moet er schoon weer uit komen.
Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in de springvorm afkoelen. Plaats de cake vervolgens op een koelrek.
De cake kan 2 weken in de koelkast worden bewaard (mits bewaard in een goed afgesloten bak) of 2 maanden in de vriezer.

Voor de botercrème van Wilton is het aangeraden om een keukenrobot/Stand Mixer te hebben (KitchenAid, Kenwood etc.) aangezien er heel veel poedersuiker door het mengsel geklopt moet worden. Hiervoor is een krachtige mixer nodig.

Het recept van Wilton's botercrème is als volgt:
200 g shortening (Crisco of Trex)
1 tl vanille extract
2 el melk (of water)
450 g poedersuiker
1 el Meringue Poeder (Wilton)
Optioneel: Snufje zout

Bereiding
Mix de shortening, het vanille extract en de melk romig. Voeg de poedersuiker en Meringue Poeder toe (en eventueel het zout). Mix net zolang tot alle poedersuiker is opgenomen en er een glad mengsel ontstaat.

Deze botercrème is zeer stijf. Zelf denk ik dat de Meringue Poeder niet echt nodig is. Eventueel zou je ook minder poedersuiker kunnen gebruiken.
De botercrème kan ook verdund worden met water. Voeg dit echter druppelsgewijs toe. 
Pas ook op met vloeibare voedselkleurstof. Deze verdund de botecrème ook, net als het water.
Hier kun je zien hoe je rozen kunt spuiten.

Wilton Rose

Voor het spuiten van rozen wordt het bovenstaande recept gebruikt. Uit de praktijk blijkt echter dat deze crème te stijf is. Daardoor krijgt je roos een kartelrandje. Het beste kun je voor de basis van de roos het bovenstaande recept gebruiken. Voor de blaadjes verdun je de crème met water (of melk).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen